Lær mere om hvepse

Vidste du

Hvepse kan se farver og kan nogle gange tage fejl af en blomstrende bluse og en nektarrig blomst. I modsætning til bier har hvepse en giftig brod som de kan bruge flere gange.

Livscyklus

En frugtbar dronning bygger en rede hvor hun derefter lægger sine æg. Æggene bliver derefter til larver som dronningen passer på indtil de spinner deres hætter og forpupper sig. Efter et par uger forvandles de til arbejdere. Opgaven for arbejderne er at indsamle mad til dronningen og hendes larver, samt at udvide og forbedre reden så dronningen kan slappe af og koncentrere sig om at lægge æg. I slutningen af ​​sommeren dør dronningen og kolonien opløses.

Kost

Arbejderne fodre larverne med proteinrige fødevarer, såsom insektlarver. De voksne hvepse lever af sukker fra nektar. I slutningen af ​​sommeren har hvepse brug for store mængder sukker, hvilket er hvorfor de er vilde med is, vin og andre sukkerholdige ting. Derfor er en hvepsefælden er så god. Du skal blot fylde den med en sukkerholdig væske og stille eller hænge den i nærheden inden du begynder at spise.

Nyttighed

Hvepse er vigtige bestøvere af bær, frugt og blomster. De er også rovdyr og spiser larver der ellers ville blive til  skadelige insekter, såsom æblevikler der angriber vores æbletræer.

Dronning, droner og arbejdere

Droner er mænd, de har ingen brod, og de er udklækket af ubefrugtede æg. Det lille antal af befrugtede æg der er givet ekstra næring kan udvikle sig til dronninger, som derefter sværmer med droner. De fleste æg bliver til arbejdere.

Bekæmpelse

Som beskrevet ovenfor er hvepse et nyttedyr der hjælper med bestøvning, der kan dog være situationer hvor hvepse kan være til meget stor gene - eksempelvis ved spisning udendørs. I disse konkrete situationer kan der benyttes en hvepsefælde.

Se vores udvalg af hvepsefælder.