Egernet i de danske haver

Egern som vi kender dem, går også under navnet europæisk egern eller almindeligt egern. Den danske gnaver er en del af egernfamilien, der dækker over bl.a. træegern, jordegern, flyveegern og præriehunde.
I Danmark kan et almindeligt egern opnå en kropslængde på omkring ca. 22 cm. og en hale på 17 cm.
Den store hale betyder også, at den har en vigtig funktion for egernet. Halen bruges bl.a. til at opretholde balance, når egernet er i spring eller løb. Den lille bandit kan findes rundt omkring i hele landet, og forekommer både i en rød, brun eller sort farvevariant.

Den bruger størstedelen af sine vågne timer på enten at jage føde, pleje pels, bygge rede eller forsvare dens rede. Egernet har et knivskarpt syn, og kombineret med god hørelse og lugtesans, er den hamrende effektiv til både at søge føde og beskytte sine unger og rede.

Hvad spiser dyret?

På trods af egernet mere eller mindre er et lille rovdyr, så holder den sig faktisk for det meste til en vegetarisk diæt. Egernet lever nemlig primært af nåletræsfrø, nødder, olden og svampe, men kan dog godt i ny og næ gå på rov efter fugleæg eller fugleunger, hvis den får træng til et proteinrigt måltid.

Den lille krabat er derfor også meget afhængig af nåletræer, så hvis du gerne vil have besøg af den lille firbenet ven, kan det være en god idé at plante gran- eller fyrretræer.

Fodring af egern

Først og fremmest skal du give egerne de bedste forudsætninger for, at skulle slå sig ned i din have. Det indebærer gran- og fyrretræer, en redekasse og attraktivt foder. Egernet spiser både solsikkekerner, nødder og fedtkugler, men hvis du ikke vil have at fuglene skal stjæle føden før egernet, når hen til foderbrættet eller foderhuset, så kan det være en god idé at opstille en foderautomat. Der er nemlig stor forskel på et fuglefoderbræt og et foderhus til egern og andre gnavere. Med et foderbræt, foderhus eller foderautomat, vil egernet med tiden også huske på, at det er et fodersted, hvor den altid har føde tilgængeligt. Det kan også være en god idé, at sørge for at dine egern altid har frisk vand tilgængeligt.

Giver du dine egern et godt fundament til at leve i din have, så vil du også med tiden opleve, at de nok skal blive en hyppig gæst.

På vores side finder du et stort udvalg af foderbrætter, foderautomater og foderhuse til egern og andre dyr.

Hvor mange unger får den?

Egernet er lidt af en enspænder, og finder kun kortvarigt sammen med det modsatte køn i forbindelse med parring. Turtelduerne mødes typisk til en parringsceremoni i den sene vinter eller forår. Hunnen er drægtig i ca. 36-42 dage, og kan føde mellem 3-7 unger, som hun tager sig af i ca. 2-3 måneder før, at de ”flyver fra reden”. Selve fødslen foregår i en rede, som hunnen selv har bygget eller overtaget fra en fuglefamilie.

Egern kan i gode omgivelser blive helt op til 7 år gamle, men det ses oftest at de kun bliver det halve.

Bøger om egern og andre dyr

Ønsker du at lære mere om den hyggelige lille fætter, eller kunne du måske godt tænke dig at vide mere om de andre dyr i din have? Så kan vi anbefale at tage et kig på vores natur- og havebøger, hvor der findes bøger omkring fugle, egern, pindsvin og andre almindelig dyr fra haven.