Vinterfodring af fugle i haven

Synes du også det er hyggeligt med besøg i haven fra vores flyvende venner?
I sommerperioden kan fugle let klare sig selv, selvom du ikke har et foderhus eller foderbræt, men henover efteråret og vinteren bliver fuglene afhængig af din fodring, hvis du vil være sikker på at beholde deres nærværende selskab i haven. Det er derfor også yderst vigtigt, at du fortsætter med at fodre dem, hvis du allerede er begyndt at give dem foder regelmæssigt i de kolde måneder.

Hvis du skaber et godt fundament for fugle reder i din have, så kan vinterfodring af fuglene give dig flere ynglende fugle i din have det efterfølgende år. En af fordelen ved at have fugle i haven om sommeren, er at det kan være med til at bremse skadedyrsangreb, da fuglene spiser både lus, larver og andre småkryb. Derudover er det selvfølgelig yderst hyggeligt, at nyde morgenkaffen og solopgangen samtidig med at du lytter til fuglenes kviden.

I denne artikel kan du læse om de forskellige fuglearters præferencer i forhold til foder, samt gode tips og tricks til vinterfodring af fugle.

Vigtigt med et godt foderbræt eller foderhus

Det er vigtigt at anskaffe et foderbræt, foderhus eller foderautomat til når du skal fodre fugle om efteråret eller vinteren. Det er ikke altid vejret er med os i Danmark, og derfor kan foderet hurtigt blive spildt, da det kan blive væk i regn, sne og slud. Endvidere bør fuglene helst ikke sidde blandt foderet, når de fortærer det, da sygdomme blandt dem let kan spredes, hvis de klatter i foderet.
Husk også hyppigt at rengøre foderhuset eller brættet, da sygdomme ligeledes kan forekomme der.  
Udover at være super praktisk, så giver et foderbræt også et yderst charmerende og hyggeligt udtryk i din have. Derudover kan du lettere iagttage fuglene inde fra dit hus, hvis foderstedet er placeret i højder kontra, hvis foderet lå blandt græsset.

Der findes et hav af forskellige foderbrætter og foderhuse, så det er vigtigt at du sørger for at vælge et, der passer til netop de fugle, som du ønsker i haven. Se hele vores udvalg af flotte foderbrætter her.

Sikker placering af foder

Sørg for at placere dit fodersted i højder på f.eks. en stolpe, og ligeledes gerne ude i det fri, så undgår du at nabokatten får fat i dine kære venner. Hvis foderstedet er ude i det fri, så kan fuglene også lettere holde øje med om der er katte eller andre rovdyr der nærmer sig.

Forskelligt fuglefoder alt efter art

De fuglearter der tiltrækkes i haven afhænger af sammensætningen af det foder, som du lægger ud. Du kan herunder læse mere om de forskellige fodertyper

Solsikkefrø og fedtkugler

Blåmejsen og musvit er typisk de fugle, der kommer på besøg når du lægger solsikkefrø og fedtkugler ud på foderbrættet. Disse fugle er derfor ikke særligt sociale, dvs. at de oftest ikke deles om maden. Hvis du gerne vil se mere til musvitten og blåmejsen, kan det derfor være en god idé, at fordele maden ud til flere forskellige foderposter i haven.

 Udover blåmejsen findes der også andre typer mejser, herunder gråmejse, topmejse, sortmejse og halemejse. Mejserne er ligeledes glade for fedt, og spiser faktisk også kød i vintermånederne, hvis de er nødsaget til det. Du kan faktisk lave dine egne mejsekugler relativt nemt, du skal blot blande svinefedtet med solsikkefrøene.

Solsikkefrø er også populært blandt fugle som grønirisk, kærnebider og dompap – disse fugle foretrækker at blive fodret i de frie områder, da de er meget opmærksomme på katte og andre alarmerende trusler.

Almindeligt korn

Korn tiltrækker både skovspurve og gråspurve, der modsat mejser er langt mere sociale. Det er ikke ualmindeligt at se spurvene indtage pladsen omkring et foderbræt i flok.
Bor du længere ude på landet blandt marker, så kan du være heldig at få besøg af gulspurven, der ligeledes tager imod korn med kysnæb.

Æbler og andre små bær

Solsorten og sjaggeren er glade for æbler i de kolde perioder, da jorden kan være frosset eller dækket af sne, slud og regn. Derudover er de også vilde med rosiner, men det er dog en meget dyr fodertype.
Silkehalen derimod spiser ikke æbler, men holder sig til andre små bær fra træer og buske.

Melorme til rødhalsene

Hvis man gerne vil have rødhalse forbi haven, så skal man servere melorme, da det er blandt deres foretrukne foder. Rødhalsene kan dog godt spise rester og smuld fra de fedtkugler, som mejserne kaster sig over.

Selv fugle har brug for vand

Hvis det er muligt, bør du sørge for at, dine fugle har adgang til frisk drikkevand, da de ligesom os mennesker har brug for vand. Hvis du fodre fuglene hyppigt og ligeledes giver dem adgang til vand, så er det med til at øge deres besøg i din have.

Gode bøger om fugle i Danmark

Vil du gerne vide mere om fuglearterne i Danmark? Så kig forbi vores sektion med havebøger om fugle.